top of page
Eerste keer naar de chemo: wat moet je weten?

Hoewel de eerste keer chemo wellicht voor de nodige spanning zorgt, kan je je gelukkig wel goed voorbereiden. Ik heb mijn eigen ervaringen gebundeld in enkele tips die jou hopelijk kunnen helpen in de voorbereiding van je eerste keer chemo.

Chemo als bondgenoot

Tijdens mijn behandeling van borstkanker merkte ik hoe belangrijk het is om heel rustig te blijven en de chemo niet als een vijand te behandelen. Door de chemotherapie net te omarmen en te zien als een bondgenoot die je sterker maakt, stel je je lichaam er meer voor open. Probeer er niet tegen te vechten, je lichaam heeft het nodig om te herstellen.

Maak het zo gezellig mogelijk

Is het tijd voor je eerste chemokuur? Je hebt niet alles onder controle maar probeer de ervaring zo aangenaam mogelijk voor jezelf te maken. Je krijgt alles in het ziekenhuis – thee, koffie, water, lunch... – maar het kan deugd doen om je eigen spullen mee te hebben. Maak dus een zak klaar met je eigen spullen, net zoals je doet wanneer je gaat sporten.

Neem bijvoorbeeld een leuke drinkfles met een verfrissend muntblaadje mee, zorg voor je eigen koffie- of theetas, je eigen lunch en wat fruit of koekjes... Want zeg nu zelf: van een sandwich in een plastic zakje en een vale witte ziekenhuismok wordt niemand gelukkig, toch?

Ik kreeg in het ziekenhuis een bed maar geen deken. Maak het er dus gerust wat gezelliger met een warm dekentje en zachte pantoffels.

Je weet nooit hoelang de dag precies zal duren. Neem dus zeker ook je favoriete boekjes of je iPad met Netflix en een koptelefoon mee. Gouden tip: vergeet je lader niet.

20190122_073756581_iOS (1).jpg

Just be yourself

Ik wist niet goed welke kledij ik moest aantrekken, dus ben ik de eerste keer in een jogging naar de chemo getrokken. Ik had er zelfs speciaal een nieuwe voor gekocht. ’s Morgens was dat best wel gemakkelijk, maar toen ik in de namiddag terug naar huis vertrok, voelde ik mij precies nog zieker erdoor.

De volgende keer heb ik gewoon mijn normale kleren aangetrokken, iets waar ik me veel beter bij voelde! Doe dus gerust je gewone kledij aan maar zorg dat je comfortabel bent. Als je een poortkatheter hebt, is een blouse met knoopjes, een T-shirt met V-hals of een gilet een echte must voor een vlotte verzorging.

20190108_072346906_iOS (1).jpg

Hou de dag vrij

Het klinkt vanzelfsprekend, maar hou de rest van de dag vrij en laat je kinderen door je partner of iemand anders ophalen. Zo kan je na de chemo rustig naar huis gaan zonder je zorgen te maken over wat je nog allemaal moet doen.

Neem iemand mee

Tijdens de eerste keer chemo is het leuker als er iemand bij je is. Om naast je te zitten, je nadien naar huis te brengen, de moeilijke momenten te delen… Neem aan de andere kant ook niet te veel gezelschap mee want het kan ook al snel te druk worden op de afdeling. Tijdens mijn eerste chemo’s heeft mijn man Bram me gezelschap gehouden en is hij ’s middags om een lichte lunch gegaan. Dat was een kleine verwennerij die toen extra deugd deed.

 

Ik liet het ook steeds weten aan een vriendin of aan mijn (schoon)zus als ik naar de chemo moest.

Dan kreeg ik wel eens iemand over de vloer voor een kort bezoekje. Als ik me goed genoeg voelde, deden we samen iets waar ik anders als mama nooit tijd voor heb: samen een serie bekijken, mijn nagels lakken... Dat laatste is trouwens een aanrader want tijdens deze periode hebben je nagels sowieso extra aandacht nodig. +handcreme niet vergeten!

Een bijkomend voordeel is dat je op die manier wat bezoek kan ontvangen in het ziekenhuis in plaats van thuis, waardoor de rust in huis beter bewaard wordt.

Bereid het doktersbezoek voor

Laat het een geruststelling zijn: je wordt tijdens het hele proces heel goed bijgestaan door dokters en superlieve verpleegsters. Hou er wel rekening dat de artsen vaak weinig tijd hebben, dus bereid de doktersbezoeken voor en noteer al je vragen in een boekje. Ik hield bijvoorbeeld bij wanneer ik mij tussen de chemo’s niet goed voelde, of wanneer ik extra medicatie nam. Als ik opeens een vraag had, schreef ik die ook op. Zo kan je bij het volgende – soms onverwachte - bezoek van de dokter meteen naar je boekje grijpen en zal je geen vragen vergeten te stellen.

Ben je in voorbereiding van je chemobehandeling en wil je nog meer ervaringen lezen? Ik geef ook graag enkele tips ter voorbereiding van een borstoperatie. Misschien heb je daar ook iets aan.

 

Veel goeie moed and don’t forget: you can do this!

bottom of page