top of page

Voorbereiden op een borstoperatie?

Bereid je voor met deze praktische tips!

Voor de behandeling van (borst)kanker kan een operatie of het plaatsen van een katheter nodig zijn. Sta je momenteel voor dit proces? Om jezelf zo goed mogelijk mentaal en praktisch op je operatie voor te bereiden, deel ik graag mijn persoonlijke tips die mijn opnames alvast wat gemakkelijker maakten.

 

Zorg voor wat afleiding op voorhand

Ben je momenteel in de dagen voor je opname? Dan dwalen je gedachten wellicht gemakkelijk af richting ziekenhuis. Probeer toch even in een goed boek te duiken of een verkwikkende wandeling te maken. Je kan ook nog een catchy playlist downloaden met je favoriete nummers. Door je gedachten te verzetten, ben je niet constant met je operatie bezig. Ook ademhalingsoefeningen, een relaxerende massage en yoga kunnen helpen om voor de operatie nog even te ontspannen.

Heb je veel stress voor de operatie? Focus dan niet te veel op dat specifieke moment, maar richt je blik al naar de toekomst. Stel jezelf voor hoe de operatie je zal helpen om beter te worden, hoe je je nadien terug energieker zal voelen en je overladen zal worden met warmte van je familie, vrienden, kinderen... Plan misschien al een rustig maar gezellig momentje samen met hen in voor wanneer je hersteld bent van de operatie. Dat is alvast iets om naar uit te kijken.

Heb je kleine kindjes en weet je niet goed hoe je jouw operatie aan hen moet uitleggen?

Het boekje ‘Mama’s borst is ziek’ brengt op een zachte en positieve manier de nodige duidelijkheid op kindermaat.

Maak een tas met alle spullen die je nodig hebt.

Slaap je de avond voordien al in het ziekenhuis? Neem je favoriete tas mee - of doe jezelf nog één cadeau - en vergeet alvast deze spullen voor het ziekenhuis niet:

· Je medicijnen en een overzicht van je medicatie

· De nodige documenten zoals je identiteitskaart en papieren voor je mutualiteit

Maar ook:

· Een gemakkelijke pyjama met knopen vooraan

· Je eigen hoofdkussen

· Een gezellig dekentje

· Ondergoed

· Comfy huiskledij waar je je goed in voelt

· Pantoffels

· Toiletgerief

· Een boek, je iPad, enkele luchtige magazines…

· Je bril of extra contactlenzen (deze moet je uitdoen voor de operatie)

· Vergeet ook niet dat je best op voorhand je nagellak verwijdert

· De oplader van je gsm of tablet

Breng gerust wat sfeer naar je ziekenhuiskamer met je vertrouwde hoofdkussen van thuis, een knusse plaid, een doosje Kleenex, een mooie waterfles… Door het voor jezelf gezelliger te maken, voel je je automatisch iets beter.

image004.jpg
image003.jpg

Draag losse kleding

Tijdens mijn eigen behandeling voor borstkanker merkte ik dat je voor een operatie of het plaatsen van de katheter het best losse kledij draagt. Denk bijvoorbeeld aan een blouse met knoopjes en een gilet zodat je overal gemakkelijk in kan.

Na een operatie kan het namelijk pijnlijk zijn of een trekkerig gevoel geven als je je handen meteen boven je hoofd moet heffen. Outfits die je over je hoofd moet trekken kan je dan ook beter vermijden. Kies voor een comfortabele pyjama met hemd en broek en knoopjes vooraan zodat je gemakkelijker verzorgd kan worden.

Gun jezelf tijd om rustig te herstellen

Uitrusten na de operatie? Neem een tof slaapmasker mee. Handig als je niet alleen bent op je ziekenhuiskamer of wanneer het te licht is in je kamer.

Heb je na je operatie niet meteen nood aan veel bezoek of wil je eerst even een moment om zelf te bekomen? Gun jezelf zeker de tijd om rustig te herstellen en laat je vooral omringen door de mensen die je op dat moment echt rond je nodig hebt. De rest volgt zeker later!

bottom of page